Du som är anhörig

Du som regelbundet hjälper och stöttar någon i din närhet, exempelvis en långvarigt sjuk partner, en åldrande förälder eller ett barn med funktionsnedsättning, kan själv behöva stöd. Det finns många olika former av stöd för dig som är anhörig.

Hjälp och stöd

För många känns det naturligt och positivt att hjälpa eller stödja en familjemedlem eller annan närstående som av någon anledning inte klarar vardagen på egen hand. Men som anhörig kan man också känna en ständig oro och brottas med ett dåligt samvete och en känsla av att aldrig räcka till.

Sjöbo kommun erbjuder flera olika typer av stöd till anhöriga, bland annat:

  • Samtalsstöd
  • Information och vägledning
  • Anhörigkafé
  • Anhöriggrupper
  • Föreläsningar
  • Må bra-aktiviteter
  • Avlösarservice samt avlösningsvistelser

Kontakt

Hör gärna av dig till anhörigkonsulent Birgitta Persson för att få mer information.
E-post Birgitta Persson

För att ansöka om avlösning i hemmet eller avlösningsvistelse, behöver du kontakta en biståndshandläggare, som du når via kontaktcenter, 0416-270 00.

Välkommen till anhörigkafé varannan onsdag, ojämna veckor, 13.15 - 15.30, Södergatan 2 B. Här erbjuds en mötesplats där anhöriga får möjlighet att träffa andra anhöriga och utbyta erfarenheter. Vi bjuder på enkel fika och ingen föranmälan behövs.

Onsdag 23 april är anhörigkaféet inställt på grund av utbildning.

Anhörigkonsulenten erbjuder enskilda stödsamtal i lokalen på Södergatan 2 B, men kan även göra hembesök om det passar dig bättre. Bokade telefonsamtal är ett annat alternativ.

Stödet är kostnadsfritt och dokumenteras inte. Anhörigkonsulenten har tystnadsplikt.

Som anhörig kan du vara med i en samtalsgrupp där du får möjlighet att träffa och prata med andra anhöriga, samt få råd och tips på hur man på olika sätt kan underlätta vardagen.

Innehållet vid träffarna styrs i hög grad av deltagarnas önskemål och behov.

Några gånger per termin ordnas föreläsningar för anhöriga. Det kan vara föreläsningar om hushållsekonomi, existentiella frågor, tips på återhämtning och dylikt.

Det kan även handla om livsberättelser, då någon anhörig delar med sig av sina erfarenheter.

Vi vill att föreläsningarna ska ge ökad kunskap, men även gemenskap och delaktighet.

Genom att erbjuda stöd till dig som anhörig, vill vi värna din hälsa och livskvalitet, samt ge dig ett erkännande för den viktiga insats du gör.

Relaterade länkar

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 januari 2025
Omsorg och stöd