Bild

Kompassens förskola

BLENTARP, kommunal
Välkommen till Kompassens förskola. Vi är en Reggio Emilia-inspirerad förskola med plats för cirka 50 barn i åldrarna 1-5 år.

Kontakt

Förskolan består av tre hemvister som du når på följande telefonnummer:

Hemvister och telefonnummer

Hemvister

Ålder

Telefonnummer

Lilla Björn

1-2,5 år

0416-274 40, 0733-11 36 13

Draken

2,5-4 år

0416-274 39, 0733-11 36 12

Stjärnan

4-5 år

0416-270 46, 0733-11 36 05

Våra bloggar

Som vårdnadshavare med barn i våra verksamheter kan du logga in på Unikum.net med Bank-ID och följa våra bloggar.

Hitta hit

Blentarpsvägen 6M, Blentarp

På Kompassens förskola arbetar vi för en hållbar utveckling där våra barn i tidig ålder lär sig värna om och utveckla respekt för allt levande. Vårt arbete utgår ifrån hållbarhetens tre olika dimensioner: Social hållbarhet, Miljömässig hållbarhet och Ekonomisk hållbarhet.

På Kompassens förskola bygger vi verksamheten utifrån barnets intresse och behov i form av projektarbete med förskolans läroplan (Lpfö18) som grund. Barnen är delaktiga i planeringen av våra aktiviteter.

Lek, glädje, utforskande, nyfikenhet och lust att lära är grunden för vårt arbete. Här får barnen svar på sina frågor med hjälp av experiment, utforskande och upplevelser. Vi har en odling där barn och pedagoger tillsammans sår, sköter och skördar grönsaker, frukter och växter och här får barnen möjlighet att uppleva med alla sina sinnen. Vi tror på barnets förmåga, på det kompetenta barnet som kan och vill om bara förutsättningarna ges.

Miljön på förskolan ser vi som en viktig del i barnets lärande och självständighetsträning. Vi har inrett lärmiljöerna med möbler i barnens höjd och material tillgängligt för alla barn. Vi satsar också på ofärdigt material som gör att barnens nyfikenhet, kreativitet och fantasi tränas och utvecklas.

Vi använder oss av pedagogisk dokumentation som arbetsverktyg för att följa upp, analysera, utvärdera och utveckla verksamheten. Vi ser digitaliseringen som en naturlig del i undervisningen där barnen får tillgång till verktyg som tex I-pads, datorer, webbägg, projektorer, smartboard med mera.

Verksamhetens utgångspunkt är att barnens bästa alltid ska komma i främsta rummet. Verksamheten ska ge alla barnen möjlighet att förstå och kritiskt granska sin omvärld, för att rustas för ett livslångt lärande grundat på medkänsla för människor och respekt för miljön.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Alla barn i vår verksamhet ska bemötas med förståelse och respekt för människors lika värde. Verksamheten arbetar för att främja alla barns lika rättigheter och motverka diskriminering och annan kränkande behandling.
Plan mot diskriminering och kränkande behandling , 443.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Barnhälsoplan

Denna plan beskriver hur vi vid förskolenheten arbetar med barnhälsa. Syftet med vår barnhälsoplan är att skapa en gemensam syn på barnhälsa. Barnhälsa ska främst vara hälsofrämjande och förebyggande.
Barnhälsoplan , 873.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Modermålsplan

Ett flertal språk finns representerade i Sjöbos kommunala förskolor. Syftet med modersmålsplanen är att synliggöra uppdraget med modersmålsstöd i förskolan. Planens syfte är också att ett språkutvecklande arbetsätt och modersmålsstöd ska bli mer likvärdigt för barnen oavsett vilken förskola de går på. Avsikten är att planen ska belysa det förhållningssätt som är viktigt för att barnen ska få möjlighet att utvecklas till sin fulla potential, i enlighet med läroplanen (Lpfö98/16).
Modersmålsplan , 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Vi har ett nära samarbete med vårdnadshavarna då vi tycker att föräldrasamverkan är en viktig del i verksamheten.

Under året erbjuder vi olika samverkansmöten med vårdnadshavare som till exempel föräldramöte, uppföljningssamtal, utvecklingssamtal, drop in och familjedagar av olika slag.

Kompassens förskola ingår i Blentarps förskoleenhet. Vår vision är:

Blentarps förskoleenhet - "En hållbar värld för alla".
-en förskola där alla barn har framtidstro och känner att de är lika mycket värda.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 november 2024