Månadens arkivbild

Vår kommunarkivarie plockar varje månad fram en bild från vårt kommunarkiv i kommunhuset. Bilden publiceras tillsammans med en faktaspäckad text som berättar om bilden.

Vi inleder det nya året och decenniet på torget i Vollsjö. Eller snarare över det.

Det här vykortet, baserat på ett flygfoto, har tidigare funnits i Vollsjö biblioteks samling av foton och vykort med motiv från Vollsjö med omnejd. Själva flygfotot ska enligt bibliotekets anteckningar ha tagits på 1920-talet. Det man kan konstatera är att det mesta är sig likt runt torget, trots att det har gått mellan 90 och 100 år sedan fotot togs.

Flygfotografering förekom redan på 1800-talet, men då skedde det från luftballonger. Under första världskriget började man använda de nya flygmaskinerna istället, vilket ledde till att man tvingades utveckla ny teknik och metodik för att ta användbara foton. Efter första världskriget började man använda den nya tekniken inom arkeologi och framställandet av kartor, men även för att skapa vykort som detta.

Källor: Sjöbo kommunarkiv, Nationalencyklopedin, flygfotografering. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/flygfotografering (hämtad 2020-01-13), Kamera & Bild ”Fotohistoria: De flygande fotograferna” av Björn Axel Johansson https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotohistoria-de-flygande-fotograferna (hämtad 2020-01-13)

Unable to render Vue app.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 januari 2020
Sidan publicerad av: Johanna Svedin
Kommun och politik