Trygghetslarm

Ett trygghetslarm är en säkerhetslösning som ger dig möjlighet att snabbt få hjälp vid akuta situationer. Med ett trygghetslarm kan du känna dig tryggare i ditt hem, eftersom du med ett enkelt knapptryck kan tillkalla hjälp när du behöver det som mest. Det är en behovsprövad insats som ger dig möjlighet att snabbt tillkalla hjälp när det verkligen behövs.

Så fungerar ett trygghetslarm

Trygghetslarmet har en räckvidd på 50-100 meter, vilket vanligtvis täcker hela trädgården och de flesta områden runt ditt hem. Detta innebär att du kan känna dig trygg både inomhus och på din trädgård när du använder larmet. Knappen till trygghetslarmet är vattentålig och du kan ha den på dig när du duschar för att säkerställa att du alltid kan kalla på hjälp om det behövs.

När du trycker på knappen på ditt trygghetslarm, kopplas du automatiskt upp till SOS larmcentral. Här är de steg som sker när du använder ditt trygghetslarm:

  1. Du trycker på larmknappen på din enhet.
  2. Trygghetslarmet ringer upp larmcentralen via det inbyggda SIM-kortet.
  3. Personal från larmcentralen tar emot ditt larm och bedömer situationen.
  4. Larmcentralen kontaktar sedan hemtjänstpersonalen i ditt område för att ge dig den hjälp du behöver.

Kostnader för trygghetslarm

Från den 1 mars 2024 kommer det att vara en avgift för att få ett trygghetslarm installerat. Här är kostnaderna:

  • För en person: 293 kr per månad.
  • Om du delar larmet med någon annan: 147 kr per månad per person.

Nyckelhantering

I samband med att trygghetslarmet kopplas in monteras också en nyckelgömma i anslutning till din ytterdörr. För det mesta behöver du endast lämna en nyckel till oss. Vi kommer att installera en nyckelgömma på din dörr där din nyckel kommer att förvaras säkert. Om du har nycklar till olika delar av byggnaden, såsom portnycklar utöver lägenhetsnyckeln, kan det vara nödvändigt att lämna fler nycklar beroende på vad som krävs för att säkerställa åtkomst.

  • Blentarp, Lövestad och Vollsjö: Om det inte är möjligt att installera en nyckelgömma på din dörr, behöver du lämna två nycklar – en för hemtjänsten och en för nattpatrullen. Detta gäller enbart för adresser i dessa områden.
  • Sjöbo: Då behöver du fortfarande bara lämna en nyckel, oavsett om det gäller hemtjänst eller annan service.

Så avslutar du ditt trygghetslarm

Om du inte längre behöver ditt trygghetslarm, kontakta din biståndshandläggare. Vår personal ordnar borttagning av larmet och nyckelgömman, och din kostnad för tjänsten avslutas.

Ansökan

Om du känner dig otrygg hemma eller behöver extra stöd, kan du ansöka om att få ett trygghetslarm installerat.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 juli 2024
Omsorg och stöd