Särskilt boende

När dina behov av vård och omsorg är så stora att du inte längre vill eller kan bo kvar hemma kan du ansöka om lägenhet i ett särskilt boende.

Så fungerar det på ett särskilt boende

Du som flyttar in på ett särskilt boende kommer att träffa omsorgspersonal dagligen. De ser till att din vardag fungerar och finns på plats på boendet dygnet runt. Det kan vara bra att veta att du inte har personal omkring dig hela tiden, men vi gör vårt bästa för att finnas där när du behöver vår hjälp. På boendet kan du alltid nå personalen genom att trycka på din trygghetsklocka.

Du har tillgång till en omvårdnadsansvarig sjuksköterska. I Verksamheten finns också sjukgymnast och arbetsterapeut. Dessa kan göra individuella bedömningar och behandlingar samt handleder personalen i omsorgsarbetet. För verksamheten finns en ansvarig chef, som du och dina anhöriga kan vända er till med frågor.

Medicinska insatser ansvarar sjuksköterskan för. Du vänder dig till sjuksköterskan med allt som rör dina mediciner och ditt hälsotillstånd.

Fysioterapeut (sjukgymnast) och arbetsterapeut svarar för frågor som gäller rehabilitering i vardagen samt hjälpmedel.

Det samlade ansvaret för verksamheten har enhetschefen. I arbetsuppgifterna ingår bland annat personalbemanning, ekonomi och att du får den hjälp som du har rätt till. Det går bra att kontakta enhetschefen om du eller anhöriga har frågor eller synpunkter. Kontaktuppgifter till enhetschef finns på respektive boendes sida.

Avgifter

Kunden betalar omvårdnadsavgift, måltider och månadshyra. Hyran avser en egen lägenhet samt tillgång till gemensamma rum och trädgård som delas med andra hyresgäster.
Läs mer om avgifter här

Mat och måltider

I boendet ingår helpension med tre huvudmål och mellanmål. Du väljer själv var du vill äta sina måltider. Måltiden är ett utmärkt tillfälle för en trevlig stund med närstående och vänner samt för att knyta kontakter.
Läs mer om våra restauranger och menyer här

Våra särskilda boenden

Björkbacken ligger i centrala Sjöbo med närhet till vårdcentral, folktandvård och natur. I huset ligger Björkbackens restaurang.

Björkbacken byggdes 1983 och genomgick en stor renovering 2003. Det finns 46 lägenheter varav flertalet har bostadsyta på ca 30 kvadratmeter. Tre lägenheter är större och kan bebos av två personer. Björkbacken har trevliga innergårdar med fina uteplatser och gångbanor som inbjuder till promenad. Huset erbjuder också trådlöst internet i alla publika utrymmen.

Lägenheterna

Lägenheterna är enrumslägenheter med stort hygienutrymme. Det finns vask och kylskåp i lägenheten. I lägenheten finns även säng med madrass. Övrigt möblerar hyresgästen själv.

Mat

Björkbackens restaurang är öppen för seniorer  och har fullständiga rättigheter.

Kontakt

Besöksadress: Björkvägen 5, Sjöbo
Fler kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.

Ängsgården ligger centralt i Sjöbo med närhet till naturen och Åsumsån. Här finns fina uteplatser och gångbanor som inbjuder till promenader. I huset ligger Glädjekällans restaurang. Ängsgården inriktar sig till personer med demenssjukdom.

Ängsgården byggdes på 1930-talet. Därefter har Ängsgården byggts om och till i flera omgångar, varav den senaste avslutades 2010.

Lägenheterna

Lägenheterna är enrumslägenheter med stort hygienutrymme. Bostadsytan är ca 30 kvm. det finns vask och kylskåp i lägenheten. I lägenheten finns även säng med madrass. Övrigt möblerar hyresgästen själv.

Mat

I boendet ingår helpension med tre huvudmål och mellanmål.

Sandbäcksgården ligger i utkanten av Sjöbo med närhet till naturen och Åsumsån. Boendets fina uteplatser och gångbanor i parken inbjuder till promenader. Sandbäcksgården inriktar sig till personer med demenssjukdom.

Lägenheterna

Sandbäcksgården har 21 lägenheter. Lägenheterna är enrumslägenheter med stort hygienutrymme. I lägenheten finns säng med madrass. Övrigt möblerar hyresgästen själv.

Mat

Sandbäcksgården har inget storkök utan får färdiglagad mat från Ängsgården.

Kontakt

Besöksadress: Kyrkgränd 9, Sjöbo
Fler kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.

Rosenlund ligger i utkanten av Lövestad med ett litet parkområde med omedelbar närhet. I byggnaden finns en dagcentral med en restaurang och många olika aktiviteter.

Rosenlund byggdes 1987. Byggnaden är i två plan och innehåller 26 lägenheter. Huskropparna i form av "längor" vilket skapar små miljöer med gångar och sittplatser där man alltid kan hitta ett lugnt hörn. Hösten 2012 gjordes en renovering av bland annat restaurangen. Huset erbjuder också trådlöst internet i alla publika utrymmen.

Lägenheten

I lägenheten finns säng och madrass. Övrigt möblerar hyresgästen själv.

Mat

Rosenlunds restaurang är öppen för seniorer och har fullständiga rättigheter.

Kontakt

Besöksadress: Storgatan 7, Lövestad
Fler kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.

Solkullen ligger på en höjd i utkanten av Vollsjö. Det finns en trevlig innergård och promenadstråk i anslutning till byggnaderna. Solkullen erbjuder även servicelägenheter.

Solkullen byggdes 1962 men har byggts om flera gånger. Runt byggnaderna finns stora grönområden och åkrar. Solkullen ligger på lagom avstånd från landsvägen. Huset erbjuder också trådlöst internet i alla publika utrymmen.

Lägenheterna

Lägenheterna är av varierande storlekar. Alla lägenheter har stort hygienutrymme. Nästan alla lägenheter ligger i markplan och flera har uteplats. I lägenheten finns säng och madrass. Övrigt möblerar hyresgästen själv.

Mat

Solkullens restaurang är öppen för seniorer och har fullständiga rättigheter.

Kontakt

Besöksadress: Vångavägen 7, Vollsjö
Fler kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.

Om du har en demenssjukdom och det inte längre fungerar att bo hemma finns det särskilda demensboenden att flytta till. På ett boende med rätt kompetens kan en person med demenssjukdom få en lugnare tillvaro som passar de nya behoven.

Ett första steg kan vara att bo kortare perioder hemifrån, så kallad avlösningsvistelse. Men det finns också möjlighet att flytta permanent till ett demensboende.

Demensboende finns på Sanbäcksgården, Ängsgården och Solkullen.

Demenssjukdom - stöd och hjälp

Många anhöriga uttrycker att de känner tveksamhet och även dåligt samvete inför en flytt. Men på ett boende med rätt kompetens kan en person med demenssjukdom faktiskt få en lugnare tillvaro som passar de nya behoven. I kommunen har vi ett Demensteam som arbetar för att öka livskvaliteten hos dig som är demenssjuk och för dig som är anhörig. Vi erbjuder stöd och hjälp från varje persons behov, både enskilt och i grupp.

Mer information om demensteamet finns här Länk till annan webbplats.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 april 2024